IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се понижава насред смесените перспективи за търсенето*

Инвеститорите са в очакване на данни за пазара от ОПЕК и МАЕ

10:37 | 16.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се понижава за пръв път от осем търговски сесии насам в понеделник, докато инвеститорите преценяват смесените перспективи за търсенето в световен мащаб, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,83%, или 0,71 долара, до 84,57 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,73%, или 0,58 долара, до 79,28 долара за барел.

Повторното отваряне на китайската икономика спомага положителните нагласи, докато други части на света отчитат забавяне. В края на 2022 г. азиатската страна сложи край на строгите противоепидемични мерки, след като по-рано през годината въвеждаше пълни или частични блокирания в някои от големите градове. Очаква се това да подобри икономическата активност и пътуванията, като анализаторите прогнозират, че търсенето в най-големия вносител в света може да достигне рекордни стойности.

"Черното злато“ започна бурно новата година, като поевтиня с почти 10% в първите две сесии поради сигнали, че голяма част от световната икономика се насочва към рецесия, след което поскъпна. В последните търговски сесии подкрепата за цената на суровината се увеличи поради нарастващи очаквания, че Федералният резерв на САЩ се доближава до края на цикъла си на затягане. Инвеститорите следят и за ефекта от санкциите върху руските петрол и износ.

"Въпреки че Китай бе основния двигател за суровините миналата седмица, нагласите сред трейдърите бяха подкрепени и от очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще забави лихвените повишения", обясни Джеймс Уистлър, управляващ директор на Vanir Global Markets Pte в Сингапур. "Виждаме ръстове, но бъдете нащрек за забавяне покрай Китайската Нова година", допълва той.

Търгуването може да е по-свито от обичайното в понеделник (16 януари), докато някои базирани в САЩ инвеститори може да са неактивни заради отбелязването на Деня на Мартин Лутър Кинг.

Тази седмица инвеститорите ще следят внимателно данните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), както и от Международната агенция по енергетика (МАЕ), които може да подчертаят рисковете пред търсенето от забавящия се растеж в САЩ и Европа. Картелът ще публикува доклада си във вторник (17 януари), а МАЕ - в сряда.  Допълнителни коментари може да дойдат и от Световния икономически форум в Давос.

*Към 10:06 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още